Vator foorumi

 
Log in to check your private messages

Log in  Register


Profile  Search  Memberlist  FAQ  Usergroups
Vator 14?

 
Post new topic   Reply to topic    Vator foorumi Forum Index -> Vator 14
View previous topic :: View next topic  
Author Message
BigDane
Guest

PostPosted: Thu Sep 14, 2017 8:21 pm    Post subject: Vator 14? Reply with quote

Tervehdys!

Tuli hankittua, edullisesti kun sain, vasta maalattu Vator? Onko tuo varmasti vator?

Vaikka maalattu niin ajattelin talven aikana fiksata tuon perusteellisesti. Miten ylärunko lähtee helpoiten irti? Niitit törmäyslistan alla? Miten voisin varmistua jäykisteiden kunnosta purkamatta venettä? Onko jäykisteet perus vaneria, jotta helppo tehdä itse ja miten niiden kiinnitys?

Ihmettelin tunnistekilven puuttumista, mutta ei liene este veneen rekisteröinnille? Aikasemmin ollut rekisterissä 2007.

Perässä oleva alempi tyhjennysreikä, kuuluuko olla tukittuna ajon aikana? Jos, niin millaista tulppaa suosittelisitte?

Kysymyksiä tulee varmasti lisääkin mieleen tässä talven mittaan, mutta jos noilla pääsisi alkuun.. Ensimmäinen oma vene, joten ei kamalasti ole tietoa niistä kertynyt. Muutamia kertoja vaan pikkuveneillä ajellut.

Kiitokset kaikille!

Kuva: https://ibb.co/bWzNpQ
Back to top
likiJoined: 20 Sep 2013
Posts: 29

PostPosted: Thu Sep 14, 2017 9:33 pm    Post subject: Reply with quote

Vatorilta se näyttäisi ainakin ensi vilkaisulla, onko pulpetti laminoitu keskituhdon kanssa yhteen? Löytyykö kuvia muista suunnista?

Takana oleva tulppa johtaa johtaa välipohjan ja pohjan väliseen tilaan joka on Vatorissa umpinainen, tai siihen voi johtaa pieni reikä jossain, ellei sitten aiempi omistaja ole tehnyt jotain. Rungon pitkittäisjäykisteet ovat tuossa tilassa ja käsiksi pääsee vain leikkaamalla välipohjan auki. Jos välipohjaan ei pääse vettä niin antaisin olla, mutta tulpan pitäisi olla vedessä suljettu.
_________________
--
Vator 14r + Tohatsu 20hv
Back to top
View user's profile Send private message
BigDane
Guest

PostPosted: Thu Sep 14, 2017 9:36 pm    Post subject: Reply with quote

Kiitos. Nappaan muutaman kuvan huomenissa niin tarkastelu helpottuu.
Back to top
BigDane
Guest

PostPosted: Fri Sep 15, 2017 6:35 pm    Post subject: Reply with quote

Tuoltapa löytyy kuvia. Miten tuo perätilan reikä kannattaisi paikata, vai olisko järkevintä asentaa pumppu tuohon, kuten oli aikaisemmallakin omistajalla ollut? Perälautaa nostettu, että pitempi rikinen motti toimii. Täytyy tuota perää vähän kaunistaa. Keulan säilytystila jostain syystä tehty umpinaiseksi, olisko vinkkiä miten tuo kannattais taas muokata aukeavaksi?

https://drive.google.com/folderview?id=0B8Eyj28o3dUqUW5pOHhXSWIxZmM
Back to top
likiJoined: 20 Sep 2013
Posts: 29

PostPosted: Fri Sep 15, 2017 9:39 pm    Post subject: Reply with quote

Jaa se olikin tuollainen reikä eikä peräpeilissä oleva tyhjennystulppa. Embarassed

Kyllä tuo voisi 14A olla, johon ohjauspulpetti on viritetty jostain irtisahattuna palana. Peräpenkin säilytystilan pohja näyttää hieman vieraalta, mutta näkee noissa Vatoreissa aika suuria eroja sisäkuoressakin. Joku osannee kommentoida tähän paremmin.

Mutta kun tuossa kerran on reikä valmiina niin selvittäisin ensimmäisenä vuotaako runko vettä esim. kölilistan asennusruuveista jos siinä on moinen. Jos pohja pysyy kuivana niin aukon voi laminoida umpeen tai laittaa sen pumpun, mutta älä poraa asennusruuveja pohjasta läpi. Cool Jos pohja vuotaa niin se kannattaa korjata ensimmäisenä kunnolla.

Paikkauksen umpeen voi tehdä rumasti liimaamalla ensin reiän yli kunnolla epoksilla "maalatun" ja reunoista viistetyn vanerilevyn ja laminoimalla epoksilla kerroksen mattoa tämän yli. Tai vähän kauniimmin tekemällä vastaavan levyn vähän reikää pidemmäksi ja aavistuksen kapeammaksi, poraamalla siitä n. keskeltä esim. rautalankalenkin tai nippusiteen läpi. Tämän palan ujuttaa reiästä rungon sisään jälleen kunnolla epoksilla maalattuna ja kiristää rautalangasta tai nippusiteestä reiän yli menevän palkin avulla. Tämän jälkeen korjauslaminointi samoin ja rautalangan tai nippusiteen loput piilotetaan lopulta epoksiin. Korjauslaminnoinnin alle jäävä alue pitää joka tapauksessa puhdistaa ja karhentaa kunnolla hiomalla laminaattiin asti. Käytä kunnon suojavarusteita ja erityisesti hansikkaita epoksin kanssa.

Tuosa on melko hyvät ohjeet ja tuo SP106 on tarkoitukseen hyvin sopivaa:
https://www.kevytrakentajanverkkokauppa.fi/veneen-paikkaus-epoksihartsilla/
Biltemasta löytää myös laminointiepoksia, annostelupumput suosittelen hankkimaan. Epoksin sekoitussuhde pitää saada varsin tarkalleen oikein tai tulee ongelmia.
_________________
--
Vator 14r + Tohatsu 20hv
Back to top
View user's profile Send private message
BigDane
Guest

PostPosted: Fri Sep 15, 2017 9:50 pm    Post subject: Reply with quote

Kiitokset! Täytyy alkaa suunnittelemaan. Tuossa säilytystilassa tosiaan yksi reikä tuon kissan kokosen aukon lisäksi. Peräpeilistä löytyy kyllä tyhjennysreikäkin, se on tuon säilytystilan pohjan alapuolella. Pohja tehty tuohon säilytystilan kohdalle vanerista joka peitetty lasikuidulla, ei aivan mene reunasta reunaan. Pikkasen pehmeältä tuntui tuo n. 50cm x 50cm vaneripala meisselillä tökittäessä, olisi varmaan aiheellista vaihtaa? Vai vaikuttaako millään tapaa veneen jäykkyyteen?
Back to top
BigDane
Guest

PostPosted: Fri Sep 15, 2017 9:57 pm    Post subject: Reply with quote

Ja kölilistaa ei tosiaan ole. Täytyy nyt tuota reikää hyödyntäen testata venettä pesiessä, että vuotaako mistään.
Back to top
likiJoined: 20 Sep 2013
Posts: 29

PostPosted: Fri Sep 15, 2017 11:48 pm    Post subject: Reply with quote

Tuon rungon jäykistävät ulkokuori, sisäkuori (ylälaidan), puiset tai vaneriset pitkittäisjäykisteet välipohjan alla, ilm. 1 tai 2 per puoli ja sisäpohja joka on rakenteeltaan alunperin ilmeisesti vanerilevy jonka päälle laminoitu sisäpohja. Käytännössä kaikissa tämän ikäisissä veneissä nuo välipohjan sisäiset, puurakenteiset jäykisteet ja sisäpohjan puurakenteet ovat vettyneet ja pehmentyneet ellei niitä ole joku ehtinyt jo korjata tai ko. yksilön kohdalla on käynyt satumainen tuuri. Kohtuullisen suurella todennäköisyydellä myös perälaudan puujäykiste on vastaavasti vettynyt ja pehmennyt. Tuon veneen kohdalla todennäköisyyttä pienentää se että joku on sen maalannut kunnolla, mahdollisesti nuokin kohdat ovat samalla kunnostettu.
En lähtisi runkoa repimään heti enempää auki ellet välttämättä halua tai peräpeili paljastuu nopealla tarkastuksella aivan läpimädäksi. Mätä peräpeili ei välttämättä kestä perämoottorin rasitusta, mutta huonokuntoiset pitkittäisjäykisteet tai välipohja eivät kyllä välittömästi hajota runkoa. Mutta toki jos lopullinen tarkoitus on laittaa runko aivan uuteen uskoon niin se kannattaa tehdä samantien kun kaikki on riisuttu jo valmiiksi.
_________________
--
Vator 14r + Tohatsu 20hv
Back to top
View user's profile Send private message
BigDane
Guest

PostPosted: Sat Sep 16, 2017 1:38 am    Post subject: Reply with quote

Huh, selvisikin entiseltä omistajalta, että pohjaa kuidutettu paljon, välipohjan tuet uusittu ja päälikansi uusittu. Ei tarvitse kuin peräpeilin vaneri uusia (sekään ei välttämätön). Siistin ainakin, sillä peräpeiliim tehty korotuspala pitkä rikiselle koneelle hieman ronskin näköisesti. Vinkkejä miten perästä saisi siistin ja kestävän suht edullisesti?
Back to top
likiJoined: 20 Sep 2013
Posts: 29

PostPosted: Sat Sep 16, 2017 7:39 pm    Post subject: Reply with quote

Perämoottorille asennussuoja? Teetät tai teet jollain paikallisella pajalla rosterisen suojalevyn.
_________________
--
Vator 14r + Tohatsu 20hv
Back to top
View user's profile Send private message
likiJoined: 20 Sep 2013
Posts: 29

PostPosted: Thu Sep 21, 2017 6:28 am    Post subject: Reply with quote

Jos et vielä edennyt tuon reiän kanssa niin sen kanssa kannattaa mitata ensin paikka ja tutkia jos löytyisi sopivan kokoinen vesitiivis tarkastusluukku mikä mitoiltaan peittäisi reiän ja sopisi tuolle tasaiselle alueelle.
_________________
--
Vator 14r + Tohatsu 20hv
Back to top
View user's profile Send private message
BigDane
Guest

PostPosted: Thu Sep 21, 2017 8:41 am    Post subject: Reply with quote

Tuohan olikin hyvä idea! Samalla voisi laittaa säilytystilan luukun tuohon eteen. Alkuperäinen luukku kuidutettu umpeen.
Back to top
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Vator foorumi Forum Index -> Vator 14 All times are GMT + 3 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

phpBB "skin" by DewChugr


© 2007-2008 Informe.com. Get Free Forum Hosting
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
 ::